آیا معدل هفتم و هشتم در انتخاب رشته تاثیری دارد؟

ساخت وبلاگ

. . . . . . . . . . . . .

 تاثیر معدل در انتخاب رشته نهم از نکاتی است که دانش‌آموزان باید پیش از ورود به پایۀ دهم و انتخاب رشته به آن توجه کنند. البته موارد تاثیرگذار در انتخاب رشته تنها محدود به معدل نیست و شامل توجه به تاثیر معدل سال‌های هفتم، هشتم و نهم در هر یک از نوبت‌های اول و دوم، نمرات سال‌های هفتم، هشتم و نهم و هم‌چنین ضرایبی است که برای معدل سال‌ها و نمرات درس‌های خاص به‌منظور انتخاب رشته تعیین شده است. البته تاثیر نمرات هفتم و هشتم و همین‌طور تاثیر نمرات نوبت اول و دوم در انتخاب رشته نهم با ضرایب متفاوتی اعمال می‌شود.

انتخاب رشته سال نهم در واقع انتخاب رشته برای ورود به دبیرستان است. به دلیل همین تاثیر بالا در آینده و سرنوشت فرد است که باید به قوانین، پیش‌نیازها و الزامات آن توجه ویژه‌ای کنید. در این مطلب در مورد تاثیر معدل در انتخاب رشته نهم و روش‌های متفاوت برای انتخاب رشته سال نهم صحبت می‌کنیم. بنابراین اگر دانش‌آموز سال‌های هفتم تا نهم هستید و به برنامه‌ریزی برای کسب نمرات و معدل به میزان تعیین‌شده برای انتخاب رشته مورد نظر خود اهمیت می‌دهید، تا پایان این مطلب با ما همراه باشید.

 

 تاثیر معدل در انتخاب رشته نهم شرط لازم است، ولی کافی نیست. به این معنی که اگر دانش‌آموزی معدل مجاز برای ثبت‌نام و تحصیل، مثلا در رشته تجربی را داشته باشد، ولی در درس علوم نمره‌ای پایین‌تر از حد مجاز کسب کرده باشد، اجازۀ ورود به رشته تجربی به او داده نمی‌شود.

 

 تاثیر نمره در انتخاب رشته نهم به شکل است؟

همان‌طور که گفتیم، تاثیر معدل در انتخاب رشته نهم صرفا به خود معدل محدود نیست؛ بلکه نمرات برخی درس‌های شاخص تعیین‌شده نیز در انتخاب رشته سال نهم موثر هستند.

  •  تاثیر نمرات در انتخاب رشته ریاضی

برای انتخاب رشته در رشته‌ ریاضی لازم است مجموع نمرات دانش‎آموز در دروس ریاضی و علوم سه سال متوسطه اول بدون ضریب حداقل ۴۲ باشد. به‌علاوه حداقل معدل ۱۴ تعیین شده است و حداقل نمره ریاضی 14 و حداقل نمره علوم باید 1۳ باشد. البته این موارد مربوط به حداقل‌ها هستند و در برخی شهرها با توجه به سهمیه‌های انتخاب رشته ریاضی و رقابت بالا ممکن است به معدل بالای 18 هم نیاز باشد.

  •  تاثیر نمرات در انتخاب رشته تجربی

برای ورود به رشته تجربی هم مجموع نمرات دانش‎آموز در دروس ریاضی و علوم ۳ سال متوسطه اول بدون ضریب نباید کمتر از ۴۲ باشد. حداقل معدل ۱۴ و حداقل نمره‌های ریاضی و علوم باید به ترتیب 13 و 14 باشد. البته این موارد هم مربوط به حداقل معدل هستند و در برخی شهرها با توجه به سهمیه‌های انتخاب رشته تجربی و رقابت بالا حتی دانش‎آموزان دارای معدل 18 هم موفق به ورود به رشته تجربی نشده‌اند. تا جایی که در عمل شرط ورود به رشته تجربی به داشتن معدل بالای 19 و حتی 20 و کسب نمره بالای 18 در درس علوم تبدیل شده است.

  •  تاثیر نمرات در انتخاب رشته انسانی

برای پذیرش در رشته انسانی باید مجموع سه نمره دانش‌آموز در درس‌های زبان و ادبیات فارسی، عربی و مطالعات اجتماعی در سال‌های هفتم تا نهم بدون ضریب، حداقل برابر با 42 باشد. که همان حداقل معدل برابر با 14 خواهد بود. حداقل نمره در درس عربی 12، درس مطالعات اجتماعی 13 و درس ادبیات فارسی 14 است که البته گاهی در عمل این شرط به داشتن حداقل نمره 17در دروس ادبیات، عربی و مطالعات اجتماعی تغییر می‌کند.

  •  تاثیر نمرات در انتخاب رشته معارف و علوم اسلامی

برای پذیرش در این رشته باید مجموع سه نمره دانش‌آموز در دروس زبان و ادبیات فارسی، مطالعات اجتماعی و عربی در سه سال متوسطه اول بدون ضریب حداقل 42 باشد. حداقل نمره به صورت میانگین برای سه سال نیز برای درس معارف اسلامی 14، زبان عربی 13 و ادبیات فارسی 12 خواهد بود. و حداقل معدل هم 14 است.

  •  تاثیر نمرات در انتخاب رشته فنی و حرفه‌ای

برای پذیرش در رشته‌های شاخه فنی و حرفه‌ای کسب نمره حداقل 12 برای درس‌های کار و فناوری و هنر لازم است. در درس‌های علوم، ریاضی و حرفه و فن هم باید حداقل نمره 10 باشد. حداقل معدل ورود به فنی و حرفه‌ای 12 تعیین شده و مجموع نمرات کسب‌شده در سه پایه هفتم هشتم و نهم در سه درس ریاضی، علوم و حرفه و فن بدون ضریب نباید از 30 کمتر باشد.

  •  تاثیر نمرات در انتخاب رشته کاردانش

برای پذیرش در این رشته باید حداقل معدل کل دانش‌آموز بالای 12 باشد.  مجموع سه نمره در درس‌های ریاضی، کار و فناوری و هنر در سه پایه دوره اول متوسطه بدون ضریب باید حداقل 36 باشد. هم‌چنین حداقل نمره برای در‌س‌های کار و فناوری و هنر 12 و برای درس‌های علوم و ریاضی 10 تعیین شده است.

 

ضرایب دروس در انتخاب رشته نهم به دهم

یک قانون دیگر هم برای انتخاب رشته نهم به دهم تعیین شده است و در کنار تاثیر معدل در انتخاب رشته نهم نقش‌آفرینی می‌کند. این قانون تفاوت در ضرایب دروس تاثیرگذار برای هر رشته و هم‌چنین تفاوت در ضرایب معدل‌های سال‌های هفتم و هشتم با سال نهم است. در ادامه ضرایب را توضیح می‌دهیم:

 

 تاثیر ضرایب دروس در انتخاب رشته نهم

 

 

روش محاسبه نمره در انتخاب رشته نهم

با وجودی که انتخاب رشته تحصیلی صرفا بر اساس نمره و بدون در نظر گرفتن علایق و توانایی‌های مهارتی یا استعدادهای دانش‌آموزان قانون مناسب و کاملی نیست، ولی در نظر گرفتن حداقل نمره لازم برای هر رشته اجتناب‌ناپذیر است. بنابراین دانش‌آموزان و والدین آن‌ها باید نکات موثر و مرتبط با هدایت تحصیلی را برای انتخاب رشته مورد نظر خود از میان رشته‌های شاخه نظری، شاخه کاردانش و شاخه فنی حرفه ای به صورت دقیق مطالعه کنند.

هم‌چنین اطلاع از تاثیر معدل در انتخاب رشته نهم و سایر قوانین مربوط به روش محاسبه نمره در انتخاب رشته نهم و ضرایب هر درس ضروری است. این کار کمک می‌کند تا دانش‌آموز آمادگی لازم را کسب کند و با گرفتن نمرات مجاز در رشته مورد نظر خود، امکان ادامه تحصیل در زمینۀ مورد علاقه‌اش را به دست آورد.

به‌خصوص در مورد امتحانات ترم دوم سال نهم که برگزاری آن به صورت هماهنگ و نهایی است و گرفتن نمرۀ قابل قبول در آن به برنامه‌ریزی و تلاش بیشتری نیاز دارد. به همین دلیل ضروری است که بدانیم برای برای ورود به هر رشته به چه نمره‌ای نیاز داریم.

در مورد محاسبه نمره باید این نکته کلی را در نظر داشته باشید. علاوه بر تاثیر معدل در انتخاب رشته نهم، نمرات به دو صورت در رشته مجاز برای شما تاثیر می‌گذارند.

  •  تاثیر حذفی نمرات

این تاثیر نمرات در انتخاب رشته سال نهم به این صورت تعیین شده که در صورت عدم کسب حداقل نمره در درس شاخص تعیین‌شده برای ورود به یک رشته توسط دانش‌آموز، حق انتخاب آن رشته از او به صورت کامل سلب می‌شود.

  •  تاثیر بر امتیاز

تاثیر نمرات بر امتیاز از طریق ضریب تعیین شده برای درس‌های شاخص و نمرۀ کسب‌شده توسط دانش‌آموز اعمال می‌شود. البته نمرات فقط 35 درصد در فرایند انتخاب رشته موثر هستند. نمرات شاخص شامل درس علوم با ضریب 3 برای انتخاب رشته تجربی، درس ریاضی با ضریب 3 برای ورود به رشته ریاضی است. برای پذیرش در رشته انسانی نیز نمرۀ دانش‌آموز در درس فارسی با ضریب 4، در درس مطالعات اجتماعی با ضریب 3 و در درس عربی با ضریب 2 لحاظ می‌شود. برای محاسبه امتیاز نیز حاصل ضرب نمره کسب شده در ضریب آن محاسبه می‌شود.

به عبارت دیگر اگر میانگین نمرۀ کسب‌شده توسط دانش‌آموز در درس‌های مشخص‌شده از حد نصاب نمرۀ تعیین‌شده بیشتر باشد، دانش‌آموز مجاز به انتخاب آن رشته است. البته صرفا 35 درصد از کل امتیاز هدایت تحصیلی بر مبنای این نمرات تعیین می‌شود.

 

تاثیر نمرات و معدل هفتم در انتخاب رشته نهم

تا اینجا متوجه شدیم که تاثیر معدل در انتخاب رشته نهم چه برای رشته ریاضی، چه برای رشته علوم تجربی و چه برای سایر رشته‌ها شامل تاثیر نمرات و معدل سال‌های هفتم و هشتم نیز هست. به علاوه هر درس به میزان ضریب مخصوص به خود تاثیرگذار خواهد بود.

در این میان معدل کل سال هفتم با ضریب 1 نقش خود را در امتیاز نهایی ایفا می‌کند. دلیل در نظر گرفتن ضریب 1 برای امتحانات سال هفتم متوسطه اول، برگزاری آن به صورت داخلی توسط مدارس است. این شیوه برگزاری موجب می‌شود کسب نمرات مورد نظر توسط دانش‌آموزان دشوار نباشد. به همین دلیل تاثیر این نمرات با ضریب 1 خواهد بود. ولی تاثیر معدل کتبی سال نهم پس از برگزاری امتحانات به صورت سراسری و نهایی مشخص می‌شود، با ضریب 3 در نظر گرفته شده است.

 

تاثیر نمرات و معدل هشتم در انتخاب رشته نهم

در قسمت قبل در مورد تاثیر معدل در انتخاب رشته نهم و نمرات مربوط به سال هفتم توضیح دادیم، همین قوانین با همین ضریب در مورد معدل و نمرات سال هشتم هم صادق است. به عبارت دیگر باید گفت که نمرات هر سه سال دوره  متوسطه  اول در پذیرش یا عدم پذیرش دانش‌آموز در رشته مورد نظر از شاخه مورد نظر تاثیرگذار است. با این تفاوت که معدل و نمره دروس تخصصی تعیین شده در مقاطع تحصیلی هفتم و هشتم با ضریب یک و معدل و نمرات مقطع نهم با ضریب سه برای تعیین امتیاز نهایی مورد محاسبه قرار می‌گیرند. این قانون برای متقاضیان رشته ریاضی و تجربی یا رشته علوم انسانی و سایر رشته‌ها تفاوتی ندارد.

 

در انتخاب رشته، نمره پایانی مهم است یا نوبت دوم؟

پس از آشنایی با ضرایب دروس در انتخاب رشته، تاثیر معدل در انتخاب رشته نهم نیز باید از نظر ضرایب مشخص شود. در واقع دانش‌آموزان علاوه بر سردرگمی در انتخاب رشته با این سوال هم مواجه می‌شوند که نمرۀ پایانی یا نوبت دوم مربوط به سال نهم کدام در انتخاب رشته تاثیر مهم‌تر دارند. واقعیت این است که معدل کل کتبی نهایی بیشترین تاثیر را در انتخاب رشته نهم دارد.

در واقع هرچه به معدل دوره‌های آخر نزدیک به سال دهم نزدیک می‌شویم، اهمیت و تاثیر نمرات و معدل بیشتر می‌شود. یعنی به ترتیب اهمیت نمرات نوبت دوم سال نهم و نمرات نوبت اول سال نهم قرار دارند. پس از آن نمرات درس‌های شاخص در رشته‌های مورد نظر در سال‌های هفتم و هشتم مورد بررسی قرار می‌گیرند.

 

جمع‌بندی

در این مطلب در مورد تاثیر معدل در انتخاب رشته نهم صحبت کردیم. هم‌چنین دروس شاخص تاثیرگذار در انتخاب هر کدام از رشته‌ها و ضرایب مربوط به هر کدام را مورد بررسی قرار دادیم. اگر به انتخاب رشته مورد نظر خود اهمیت می‌دهید، لازم است از سال هفتم برای کسب نمره‌های مطلوب تلاش کنید.

ولی امکان جبران برای دانش‌آموزانی که به دلیل بروز برخی مشکلات موفق به کسب نمرات قابل قبول در  سال هفتم و هشتم نشده‌اند، وجود دارد. به دلیل این‌که تاثیر نمرات امتحانات پایانی سال نهم با ضریب 3 محسوب می‌شود. ولی ضریب سال‌های هفتم و هشتم و حتی ترم اول سال نهم برابر با 1 است.

اگر در مورد انتخاب رشته سال نهم و قوانین آن سوالی دارید، پرسش‌های خود را در قسمت نظرات بنویسید تا سایر دوستانتان هم از پرسش شما و پاسخ ما استفاده کنند.

  1. آیا نمرات مستمر هم در انتخاب رشته سال نهم تاثیر دارند؟
  2. آیا انتخاب رشته سال نهم فقط بر اساس نمره و معدل است؟
  3. تاثیر سهمیه‌ها در انتخاب رشته سال نهم به چه صورت است؟
  1. آیا نمرات مستمر هم در انتخاب رشته سال نهم تاثیر دارند؟

    خیر صرفا نمرات و معدل درج شده در کارنامه شما در انتخاب رشته مورد بررسی قرار می‌گیرند و نمرات مستمر تاثیری ندارند.

  2. آیا انتخاب رشته سال نهم فقط بر اساس نمره و معدل است؟

    خیر. عملکرد تحصیلی تنها 35 درصد در انتخاب رشته تاثیر دارد. عوامل دیگری هم در نظر گرفته می‌شوند که شامل آزمون‌های مشاوره‌ای (30 درصد)، نظر دبیران (10 درصد)، نظر مشاور (10 درصد)، نظر خود دانش آموز (10 درصد) و نظر والدین (5 درصد) است.

  3. تاثیر سهمیه‌ها در انتخاب رشته سال نهم به چه صورت است؟

    علاوه بر تاثیر سهمیه‌هایی مانند سهمیه ایثارگران، جانبازان، خانواده شهدا و رزمندگان در انتخاب رشت، سهمیه منطقه هم در سال‌های اخیر نقش مهمی در این فرایند داشته است. تا جایی که اگر در یک منطقه سهمیه رشته تجربی ۲۰۰ نفر باشد، رقابت در رشته‌ تجربی بسیار زیاد خواهد شد و حتی دانش‌آموزان دارای معدل بالای ۱۸ هم به دلیل پر شدن ظرفیت پذیرش امکان تحصیل در این رشته را نخواهند داشت.


نویسنده مطلب : نسرین ابوئی


انجمن اپتیک و فوتونیک ایران...
ما را در سایت انجمن اپتیک و فوتونیک ایران دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : انجمن اپتیک و فوتونیک ایران opsi بازدید : 85 تاريخ : پنجشنبه 25 خرداد 1402 ساعت: 18:30

خبرنامه